|
Staże w Marsaskali na Malcie, w ramach projektu
„Staże gastronomów” – program Leonardo da Vinci
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Chojnie jest jedną ze szkół, która dba nie tylko o rozwój intelektualny uczniów, ale również poprzez realizację wielu projektów edukacyjnych stwarza korzystne warunki do rozwijania ich kompetencji zawodowych, językowych i międzykulturowych. W okresie od 1. do 28. sierpnia 2011 r. siedmioro uczniów Technikum Zawodowego w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych wraz z opiekunem panem Tomaszem Ostrycharczykiem wyjechało na Maltę i odbyło 4. tygodniowy staż w trzech restauracjach w Marsaskali, w ramach projektu pn. „Staże gastronomów” z programu Leonardo da Vinci. I tak, w restauracji „Waterline” pracowała uczennica klasy III Agata Kowalczyk i dwoje uczniów klasy II: Krystyna Hrycaj i Adrian Golak; w restauracji „47 Summer Nights” szkoliło się dwoje uczniów z klasy III: Aleksandra Iwanów i Piotr Stasiński, natomiast uczennice klasy III Małgorzata Juzyszyn i Dominika Jastrzębska miały okazję zdobywać nowe doświadczenia w restauracji „Grabiel”.
Wszystkie trzy restauracje położone są w centrum Marsaskali. Jest to dziesięciotysięczne miasteczko, będące podobnie jak Chojna członkiem Związku Miast Partnerskich Douzelage. Restauracje specjalizują się w kuchni krajów śródziemnomorskich. Oprócz serwowanych dań włoskich (głównie pizze i makarony) oferują dania przyrządzane ze świeżych ryb i owoców morza oraz potrawy maltańskie. W profesjonalnie wyposażonych kuchniach restauracyjnych uczniowie mieli okazję poznać tajniki przyrządzania potraw, panujące zasady pracy, co z pewnością poszerzyło ich umiejętności zawodowe. Praca w restauracjach i obsługa klientów, rozpoczynających biesiadę ok. godz. 20.00, w śródziemnomorskim klimacie, była dla uczniów nie lada wyzwaniem. Bezpośredni, codzienny kontakt z menadżerami, pracownikami i klientami restauracji, przyczynił się do rozwoju znajomości języka angielskiego, którym posługują się wszyscy mieszkańcy Malty. Poprzez baczną obserwację i codzienną praktykę, uczniowie wzbogacali swój magazyn wiedzy w dodatkowe, nowe metody funkcjonujące w branży kulinarnej na rynku europejskim. Nowością dla nich było np. flambirowanie, a ciekawym doświadczeniem styczność z różnorodnymi owocami morza i gatunkami ryb.
Dzięki realizowanej praktyce uczniowie poszerzyli swoje kwalifikacje, które zostaną udokumentowane świadectwem Europass Mobility.
Uczniowie pracowali pięć dni w tygodniu po osiem godzin, głównie w godzinach wieczornych, ponieważ dopiero w tym czasie Marsaskala tętni życiem. Pozostały czas był zagospodarowany na zapoznanie się z okolicą oraz kulturą i historią Malty. Każdy czwartek był dla stażystów dniem wolnym od pracy, w którym burmistrz Marsaskali Pan Mario Calleja, realizował program kulturowy, mający na celu poszerzenie wiedzy na temat życia na Malcie. Oprócz Marsaskali i jej okolic uczestnicy projektu zwiedzili wiele ciekawych miejsc i zabytków znajdujących się na pobliskich wyspach: Gozo i Comino. Rejs statkiem na Blue Lagoon okazał się dla wszystkich wspaniałym przeżyciem, które pozostawi na zawsze w pamięci malownicze krajobrazy i lazurowy kolor morza. Każdy czekał z niecierpliwością na kolejny czwartek, który pobudzał fantazję w pięknych i godnych zobaczenia miejscach Malty. Na koniec pełnego niespodzianek dnia wraz z burmistrzem Marsaskali uczniowie i opiekun udawali się na kolację, w trakcie której wszyscy mogli dzielić się swoimi wrażeniami. Oprócz zdobywania nowych doświadczeń zawodowych i podziwiania Malty, w każdy wtorek uczestnicy projektu brali udział w zajęciach językowo-kulturowych, które były prowadzone przez Pana Charlota Mifsuda. Podczas każdego spotkania uczniowie mogli poznać kolejne historie związane z Marsaskalą i Maltą oraz rozwijać znajomość języka angielskiego.
Podczas pobytu na Malcie stażyści i opiekun mieli okazję uczestniczyć w grillu charytatywnym poświęconym dzieciom chorym na raka. Uczniowie pomagali w przyrządzaniu potraw i serwowaniu dań wszystkim obecnym podczas imprezy gościom. Bardzo chętnie udzielali się jako wolontariusze, wspierając organizacje pomagające chorym dzieciom.
„Staże gastronomów” na Malcie uczniów ZSP Nr 1 w Chojnie, nie tylko wzbogacił ich doświadczenie zawodowe i wiedzę o kulturze maltańskiej, ale również ukształtował w nich poczucie europejskiej tożsamości oraz wzmocnił takie wartości jak samodzielność, pewność siebie i tolerancja. Wspólne przebywanie z dala od domu, zbudowało wśród uczestników projektu nowe przyjaźnie, nauczyło ich współpracy, organizowania codziennego życia, wzajemnej pomocy. Wszyscy uczestnicy projektu są bardzo zadowoleni, że mogli zdobyć nowe doświadczenia, poznać tak odmienną od naszej kulturę oraz wielu nowych wspaniałych ludzi, a także zasmakować w ciepłej i bardzo przyjaznej maltańskiej gościnności.
|